12 augusti 2008

Hur kommer man igång med att göra smycken?

Jag fick ett e-postmeddelande från en kvinna som gillade mina smycken och som gärna själv skulle vilja börja, eftersom hon letade efter en hobby. Hon bad om lite hjälp att komma igång.

Här är några av de svar jag gav henne, och lite annan information som kan vara bra att ha:

Det är inte så svårt att starta, men det är bra att veta vad man är intresserad av för teknik. Olika tekniker kräver olika utrustning i form av verktyg och material. När jag började med smycken gjorde jag enkla örhängen av silverpläterad hobbytråd (finns på Panduro bland annat) och halvädelstenschips (för rätt så många år sedan). Nu finns mycket roligare material att få tag på, och på många ställen. En enkel sökning på Google efter "göra smycken själv" ger både träffar och annonser att titta vidare på.

Det finns som sagt många tekniker för att göra smycken. Bland det enklaste är det som på engelska kallas "stringing", att trä pärlor på vajer och sen fästa lås med klämpärlor. Jag håller mest på med olika silvertrådtekniker, vilket också Eni Oken gör. Är det vad man är intresserad av kan det vara vits att starta med några enkla tänger (rund, platt och avbitare), lite metalltråd i olika tjocklekar och lite pärlor. Hämta Eni Okens gratislektioner, de är bra! Hon har även lite länkar till andra instruktioner. Dessutom finns det några amerikanska tidningar att köpa i Sverige, bland annat Bead Style, Stringing och Step by Step Wire Jewelry, som man brukar kunna hitta i välsorterade tidningsaffärer.


Instruktioner om hur man gör enkla öglor och virade öglor

Instruktion om hur man gör enkla öglor på svenska

PS: Jag håller gärna en kurs för den som vill prova på att göra smycken, lämpligast för dig som finns inom 5 mil från Degerfors i Örebro län. Läs mer här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Thank you for leaving a comment! You make my day brighter!