09 november 2006

Recensioner av smyckeböcker

Idag tänkte jag skriva lite om två smyckeböcker i min bokhylla.

Den första är Beaded Jewellery av Maya Brenner. Den har underrubriken "Create your own style".
Maya Brenner är en smyckedesigner från Kalifornien vars smycken bland annat setts bäras av kändisar som Cameron Diaz och Penelope Cruz och i TV-serier som Alias och Vänner. Hon är i USA även känd för att designa smycken för hemförsäljningsföretaget Luxe Jewels vars niche (lite förenklat) är att ordna smyckekurser i form av homeparties.
Fokus i boken ligger på pärlor av alla de slag. Alla foton i boken är väldigt snygga och lockar på så sätt till bläddring. Det finns avsnitt om material, verktyg, färger och färgkombinationer, teknik och flera projekt med steg-för-steg-beskrivningar. Målgruppen är i första hand hobbyskaparen/nybörjaren eftersom de tekniker som beskrivs i boken är grundläggande. Positivt är att hon anger vilka material hon själv använt samtidigt som hon föreslår andra tänkbara pärlor. Negativt är kanske att steg-för-steg-beskrivningarna är lite för basic för någon som redan hållit på ett tag med att göra smycken.
För mig fungerar den här boken i första hand som inspiration genom att ge uppslag om nya färg-/formkombinationer. Sen är det alltid roligt att titta på fina bilder av smycken!

Nästa bok är Bead on a Wire av Sharilyn Miller med underrubriken "Making Handcrafted Wire and Beaded Jewelry". Miller är redaktör på Belle Armoire, en amerikansk tidskrift om "wearable art", och hon håller även kurser i tillverkning av silvertrådsmycken.
Den här boken har ett tydligt fokus på silvertrådstekniker, och jobbar både med finare och kraftigare silvertråd. Den har avsnitt om verktyg, tekniker och olika projekt med detaljerade beskrivningar. Silver är det material som beskrivs i boken, och en nackdel kan kanske vara att hon inte skriver så mycket om de pärlor hon använt i de olika projekten. Men det jag tycker är bokens absoluta fördel är att hon beskriver både grundläggande och mer avancerade tekniker för bearbetning av tråd, så att man lockas att prova svårare saker. Bland annat kan man lära sig att göra sina egna kedjor, lås och pärlor. Bilderna där Miller visar hur man ska gå till väga är stora och tydliga, och alla steg finns med. Jag återvänder med jämna mellanrum till Bead on a Wire för att inspireras av smycken som visserligen inte riktar in sig så mycket på mode, men desto mer på genuint hantverk.

Som en sammanfattning: Läs Maya Brenners bok om du vill testa på att göra egna smycken att ha till nästa fest eller för att inspireras av roliga färgkombinationer. Välj Sharilyn Millers bok om du redan nu tycker om att jobba med silvertråd, vill utveckla detta hantverk och lära dig nya tekniker. Jag har köpt båda böckerna från Bokus.com.

Hör gärna av dig om du har något boktips!

2 kommentarer:

  1. Tack för dina boktips! Tror jag köper hem första boktipset. Verkar passa mig efter hur du själv beskriver boken =0)

    SvaraRadera
  2. Hej Marie!

    Roligt att min recension kunde vara till glädje!

    /Lotta

    SvaraRadera

Thank you for leaving a comment! You make my day brighter!